2013 m. balandžio 26 d., penktadienis

Trumpalaikė nuoma - 2013 m. tendencijos


Trumpalaikė nuoma yra labai parankus apsigyvenimo variantas miestų svečiams iš viso pasaulio. Kiekvienas miestas, priklausomai nuo jo brangumo, atitinkamai didina ir trumpalaikės nuomos paslaugų kainas. Tarkime, Niujorke sumokėtumėte už nedidelius apartamentus sumokėtumėte kur kas daugiau, nei, tarkime, Bombėjuje. Žinoma, didelę įtaką kainų skirtumams turi ne tik miestai, bet ir šalys, kuriose jie yra.

2013 m. trumpalaikė nuoma turėtų tapti dar populiaresne paslaugos forma, nei buvo praeitais, neskaitant tuo, kad praeiti metai buvo puikūs nuomos rinkoje. Kainos buvo labai palankios nuomininkams ir keliautojams. Todėl trumpalaikė nuoma tapo puikia alternatyva viešbučiams ir kitiems apgyvendinimo paslaugų teikėjams.
Šiais metais taip pat tikimasi palankaus nuomininkų požiūrio į trumpalaikės nuomos paslaugas. Juo labiau, jog tai kur kas taupiau ir patogiau, nei apsigyvenimas viešbučiuose. Žinoma, patogumas subjektyvus dalykas, tačiau jei kalbant apie tokį trumpalaikės nuomos terminą, kaip kelios savaitęs ar mėnesiai, sunku būtų įsivaizduoti žmones, galinčius viešbutyje pragyventi visą tą laiką. Toks gyvenimo būdas atimtų nemažai privatumo ir savarankiškumo. Be to, tektų paišlaidauti.
2013 metais planuojama, kad nuomos kainos vidutiniškai gali kilti net iki 4,1%.  Tai gali paveikti po truputi atsigaunanti šalies finansinė būklė. Dėl šios priežasties ir galimų nuomos variantų gali sumažėti, iš užsienio grįžtantiems Lietuvos piliečiams. Taigi, mažėjant nuomojamų butų kiekiui, automatiškai trumpalaikė nuoma gali brangti.
Neskaitant privatininkų, užsiimančių trumpalaikės nuomos paslaugomis, tuo užsiimančių įmonių įkainiai taip pat atitinkamai turėtų augti.
Svarbu paminėti ir tai, ką sunku prognozuoti. Suprantama, kad Lietuvoje, esant ne visuomet palankioms klimato sąlygoms, nuo jo gali priklausyti ir nuomos kainos. Šiltojo sezono trukmę sunku numatyti, todėl norinčių pasinaudoti trumpalaike nuoma skaičius gali varijuoti priklausomai nuo oro sąlygų. Labiau saulėtas sezonas pritrauks daugiau klientų nuomos firmoms, na o šaltesnis - natūraliai mažesnį kiekį klientų.
2012 - 2013 metų sandūroje nuoma ir jos kainos liko stabilios. Tačiau šiais metais numatomas kainų kilimas. Tai gali priklausyti nuo gyventojų skaičiaus augimo, naujų statybų, makroekonominių veiksnių ir BVP augimo.